
Makaronada |
danie obiadowe, szybkie w przygotowaniu i lubiane przez moich domowników. składniki: dla 5-cio osobowej rodziny 1 duża cebula olej do smażenia 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 0,5 l sosu pomidorowego ( w sezonie 3-4 dojrzałe pomidory bez skórki) przyprawy: ziele angielskie, lisć laurowy, sól i pieprz makaron spagetti (może być razowy) starty ser parmezan wykonanie: Rozgrzewamy olej w rondlu i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Dusimy aż nabierze szklistego połysku. Następnie dodajemy mielone mięso rozgniatając je widelcem, tak aby powstały drobne grudki. Smażymy, mieszając , aż mięso straci czerwony kolor. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pół łyżeczki soli, kilka ziarenek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do duszenia przez pół godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Odkrywamy rondel i dusimy jeszcze przez ok. 10 min. dla odparowania nadmiernej ilości wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dla wzmocnienia smaku możemy dodać kroplę sosu Tabasco. Podczas duszenia mięsa miałyśmy czas na ugotowanie makaronu. Odcedzony makaron warto skropić oliwą – nie będzie się sklejał. Na porcję makaronu według upodobania nakładamy łyżkę lub dwie mięsa i posypujemy tartym serem. Podajemy ku radości naszych domowników. Smacznego ! |
Kalendarz
« | < | Marzec 2025 | > | » |
P | W | Ś | C | P | S | N |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.