
Owocowa korona |
danie deserowe, należy przygotować dzień wcześniej składniki puszka owoców najlepiej mix duża puszka brzoskwiń puszka krojonego ananasa (można również wykorzystać owoce mrożone lub latem sezonowe) 3 galaretki cytrynowe foremka metalowa z kominem wykonanie Rozpuszczamy galaretkę zmniejszając ilość wody o 1/3 niż w przepisie na opakowaniu.Odstawiamy do wystygnięcia, zimą za okno, latem do zimnej kąpieli. W tym czasie odsączamy owoce na sitku, większe kawałki brzoskwini kroimy. Wszystkie cząstki owoców powinny mieć podobną wielkość. Gdy galaretka jest już chłodna i zaczyna tężeć wlewamy odrobinę do formy . Układamy pierwszą warstwę owoców w dowolnym układzie ( można wymyślić jakiś wzór) i wstawiamy do lodówki aby zastygła. Powtarzamy czynność kilka razy w celu równomiernego rozłożenia owoców. Wypełnioną formę wstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia na pewno będzie gotowa. Aby ją łatwo wyjąć zanurzamy formę na chwilę w dosyć ciepłej wodzie. Następnie na wierzchu kładziemy odpowiednio duży talerz i odwracamy „robiąc babkę”. Wyłożona w ten sposób galaretka błyszczy świeżością i mieni się kolorami smakowitych owoców niczym korona - doskonała dla uczczenia miłych wydarzeń rodzinnych. |
Kalendarz
« | < | Czerwiec 2023 | > | » |
P | W | Ś | C | P | S | N |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 |

Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.