logo

Chałka

składniki:

1/2 kg mąki
torebka suszonych drożdży
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
8 - 10 dkg tłuszczu
szklanka mleka
1 jajko i ewentualnie białko do posmarowania
szczypta soli

wykonanie:
 
Wszystkie składniki mieszamy, nawet niekoniecznie dokładnie, jeśli akurat pod pachą trzymamy niemowlę  Smile Odstawiamy na jakiś czas, żeby podrosło ( oczywiście ciasto, a nie niemowlę). Wtedy wyrabiamy ręką, ale krótko,  chodzi o to, żeby się nie mazało, a to ciasto bardzo szybko przestaje się kleić do rąk i wtedy można już zaplatać chałkę: ciasto dzielimy na trzy części - wałeczki i zaplatamy z nich warkocz długości posiadanej blaszki. Blaszka powinna być nasmarowana. Wkładamy do niej warkoczyk, najlepiej posmarowany białkiem, żeby się ładnie błyszczał. Pieczemy w temp.180 stopni przez ok. czterdzieści minut.

Prostsze od Jasia!

 

Kalendarz

« < Lipiec 2025 > »
P W Ś C P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Kram

 

 

Wspierają nas

Facebook


Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.