
składniki: 1/2 kg mąki torebka suszonych drożdży 5 łyżek cukru cukier waniliowy 8 - 10 dkg tłuszczu szklanka mleka 1 jajko i ewentualnie białko do posmarowania szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy, nawet niekoniecznie dokładnie, jeśli akurat pod pachą trzymamy niemowlę Odstawiamy na jakiś czas, żeby podrosło ( oczywiście ciasto, a nie niemowlę). Wtedy wyrabiamy ręką, ale krótko, chodzi o to, żeby się nie mazało, a to ciasto bardzo szybko przestaje się kleić do rąk i wtedy można już zaplatać chałkę: ciasto dzielimy na trzy części - wałeczki i zaplatamy z nich warkocz długości posiadanej blaszki. Blaszka powinna być nasmarowana. Wkładamy do niej warkoczyk, najlepiej posmarowany białkiem, żeby się ładnie błyszczał. Pieczemy w temp.180 stopni przez ok. czterdzieści minut. Prostsze od Jasia!
|
Wspierają nas


Stworzone dzięki Joomla!.
Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.