logo

Makaronada
danie obiadowe, szybkie w przygotowaniu i lubiane przez moich domowników.

składniki:  dla 5-cio osobowej rodziny

1 duża cebula
olej do smażenia
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
0,5 l sosu pomidorowego ( w sezonie 3-4 dojrzałe pomidory bez skórki)
przyprawy: ziele angielskie, lisć laurowy, sól i pieprz
makaron spagetti (może być razowy)
starty ser parmezan

wykonanie:

Rozgrzewamy olej  w rondlu i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Dusimy aż nabierze szklistego połysku. Następnie dodajemy mielone mięso rozgniatając je widelcem, tak aby powstały drobne grudki. Smażymy, mieszając , aż mięso straci czerwony kolor. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pół łyżeczki soli, kilka ziarenek ziela angielskiego i  3-4 listki laurowe. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do duszenia przez  pół godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Odkrywamy rondel i dusimy jeszcze przez ok. 10 min. dla odparowania nadmiernej ilości wody.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dla wzmocnienia smaku możemy dodać kroplę sosu Tabasco.
Podczas duszenia mięsa miałyśmy czas na ugotowanie makaronu. Odcedzony makaron warto skropić oliwą – nie będzie się sklejał.
Na porcję makaronu według upodobania nakładamy łyżkę lub dwie mięsa i posypujemy tartym serem. Podajemy ku radości naszych domowników. Smacznego !

 

Kalendarz

« < Marzec 2024 > »
P W Ś C P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kram

 

 

Wspierają nas

Facebook


Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.