logo

Owocowa korona

danie deserowe, należy przygotować dzień wcześniej 

składniki 

puszka owoców najlepiej mix

duża puszka brzoskwiń

puszka krojonego ananasa

(można również wykorzystać owoce mrożone lub latem  sezonowe)

3 galaretki cytrynowe

foremka metalowa z kominem

wykonanie 

Rozpuszczamy galaretkę zmniejszając ilość wody o 1/3 niż w przepisie na opakowaniu.Odstawiamy do wystygnięcia, zimą za okno, latem do zimnej kąpieli. W tym czasie odsączamy owoce na sitku, większe kawałki brzoskwini kroimy. Wszystkie cząstki owoców powinny mieć podobną wielkość. Gdy galaretka jest już chłodna i zaczyna tężeć wlewamy odrobinę do formy .

Układamy pierwszą warstwę owoców w dowolnym układzie ( można wymyślić jakiś wzór) i wstawiamy do lodówki aby zastygła. Powtarzamy czynność kilka razy w celu równomiernego rozłożenia owoców. Wypełnioną formę wstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia  na pewno będzie gotowa. Aby ją łatwo wyjąć zanurzamy formę na chwilę w dosyć ciepłej wodzie. Następnie na wierzchu kładziemy odpowiednio duży talerz i odwracamy „robiąc babkę”. Wyłożona w ten sposób galaretka błyszczy świeżością i mieni się kolorami smakowitych owoców niczym korona - doskonała  dla uczczenia miłych wydarzeń rodzinnych.

 

Kalendarz

« < Grudzień 2022 > »
P W Ś C P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kram

 

 

Wspierają nas

Facebook


Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.