logo

Chałka

składniki:

1/2 kg mąki
torebka suszonych drożdży
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
8 - 10 dkg tłuszczu
szklanka mleka
1 jajko i ewentualnie białko do posmarowania
szczypta soli

wykonanie:
 
Wszystkie składniki mieszamy, nawet niekoniecznie dokładnie, jeśli akurat pod pachą trzymamy niemowlę  Smile Odstawiamy na jakiś czas, żeby podrosło ( oczywiście ciasto, a nie niemowlę). Wtedy wyrabiamy ręką, ale krótko,  chodzi o to, żeby się nie mazało, a to ciasto bardzo szybko przestaje się kleić do rąk i wtedy można już zaplatać chałkę: ciasto dzielimy na trzy części - wałeczki i zaplatamy z nich warkocz długości posiadanej blaszki. Blaszka powinna być nasmarowana. Wkładamy do niej warkoczyk, najlepiej posmarowany białkiem, żeby się ładnie błyszczał. Pieczemy w temp.180 stopni przez ok. czterdzieści minut.

Prostsze od Jasia!

 

Kalendarz

« < Kwiecień 2024 > »
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kram

 

 

Wspierają nas

Facebook


Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.